It’s Magic vs The Bird. Així titulaven els diaris del 26 de març de 1979 per explicar la primera vegada que Larry Bird i Magic Johnson es van enfrontar en una pista de bàsquet. Mai una final universitària havia despertat tanta expectació mediàtica. Els Sycamores d’Indiana State contra els Spartans de Michigan State pel ceptre de la NCAA, autèntica joia del bàsquet nord americà en una època en què la NBA les passava molt magres.

El partit de Salt Lake City marca l’inici del bàsquet contemporani, un adveniment embolicat en la millor rivalitat individual de la història de l’esport

Van reunir més de 35 milions de persones davant els televisors, un rècord encara no superat. Però el que havia de convertir-se en un partit llegendari va acabar com la pitjor derrota de Bird, tal i com reconeixeria anys més tard. Venien de guanyar-ne 33 de seguits en un periple absolutament sorprenent per a una universitat tan petita, sempre a l’ombra dels poderosos Hoosiers. I perdre d’aquella manera (75 – 64), sense cap opció de victòria durant tot el partit i amb Bird liderant el desastre amb una sèrie de 7/21 en tirs de camp.

«Encara fa mal», una ferida molt fonda que ni tan sols els títols amb els Celtics van arribar a curar del tot. Sempre li va quedar un cert sentiment de culpa, d’haver fallat en el moment decisiu, i possiblement per això va dedicar l’anell del 84 a Terre Haute, la petita ciutat que va acollir aquest somni frustrat, després de derrotar Magic en la primera final entre Boston i Los Ángeles.

Vist en perspectiva, el partit de Salt Lake City marca l’inici del bàsquet contemporani, un adveniment embolicat en la millor rivalitat individual de la història de l’esport: talent, esforç, lideratge, compromís, màrqueting i prou elements sociològics com per escriure una tesi doctoral. «Seguiran parlant d’això nostre d’aquí cent anys». Paraula de Bird.


Aquesta és la primera part de la sèrie ‘Deu moments de Larry Bird’, d’Antoni Vidal. Aquí hi trobareu la introducció. Properament publicarem la segona part: ‘L’orgull dels Celtics de Boston’. Foto de capçalera: Rick Clarkson / © Getty Images.

Deixa un comentari